Àrea d'acció territorial i serveis urbans

Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Camp de futbol i urbanització de l'entorn

El nou camp municipal de futbol a l'Espirall ha suposat una millora de l'equipament esportiu i del seu entorn. El 23 de setembre de 2007 es va fer la inauguració del camp de gespa i l'estiu de 2008 es completa la urbanització de l'entorn, amb l'obertura del nou aparcament públic.

La principal millora del terreny de joc ha estat la instal·lació de gespa artificial. Pel que fa a l'equipament esportiu, també s'ha habilitat una nova graderia per al públic, s'ha renovat la il·luminació i s'han suprimit les barreres arquitectòniques. Pel que fa a la nova graderia, es va eliminar l'anterior. El nou espai, al lateral del camp, ofereix millor visibilitat, més espai i comoditat. Altres novetats són el marcador electrònic, la il·luminació o l'accés exclusiu per a àrbitres i jugadors. L'antic accés al camp de futbol per la carretera de Guardiola s'ha eliminat i a l'espai que ocupava l'antiga graderia s'hi ha construït un aparcament gratuït, amb entrada pel nou carrer Francesc Candel i sortida pel carrer Guardiola.

El pressupost d'aquests treballs de millora, inclosos al Projecte d'Intervenció Integral al Barri de l'Espirall, supera els 1,5 milions d'euros.

 

Nou aparcament^

 

A l'hora de redactar el projecte del nou aparcament, s'han buscat uns percentatges de repartiment de l'espai suficients que permetin alhora tenir un bon nombre de places d'aparcament i també l'espai lliure suficient per poder integrar-nos en el paisatge de l'entorn. 

L'aparcament, deprimit respecte el carrer de Guardiola, es formalitza mitjançant una doble franja en diagonal i carril central amb accés des d'un únic sentit, l'entrada pel nou carrer de Francesc Candel i la sortida pel carrer de Guardiola, aprofitant l'antic accés al camp municipal del futbol.

La integració en el paisatge es confia en el pla inclinat enjardinat, que connecta el pla de l'aparcament i la vorera del carrer de Guardiola.

Els itineraris de vianants construeixen la vorera que dóna continuïtat a l'actual tram de vorera del carrer Guardiola, davant del cementiri, amb les mateixes característiques de paviment i il·luminació, i realitza els guals de vianants enfrontats al carrer de Sant Sadurní i carrer de Gelida.

Per a la vegetació s'han triat espècies de la zona amb bon desenvolupament urbà i altres que s'adapten a les característiques climàtiques de l'entorn. S'hi poden veure lledoners a la zona del carrer Guardiola (dels quals s'han conservat els 4 exemplars que ja hi havia). Al talús del camp de futbol s'hi planta ginesta i magraners i als accessos a l'aparcament, pi pinyoner i xiprers. Al carrer Francesc Candel s'hi introdueix una nova espècie de roure, de bon creixement i espectacular floració, que vol un clima càlid i és resistent al fred.

Carrer de Francesc Candel^

L'Ajuntament ha donat el nom de Francesc Candel al nou carrer creat amb la  ordenació de l'entorn del camp municipal de futbol a l'Espirall. Paco Candel (1925-2007) va néixer al País Valencià, des d'on va emigrar a Catalunya quan era un nen de 2 anys amb els seus pares. Escriptor i periodista, va escriure una cinquantena de llibres i nombrosos articles i reportatges. Gran part de la seva obra està dedicada a l'onada migratòria espanyola a la regió barcelonina de mitjans de segle XX, amb la qual es va identificar. 
Sempre va dir que no era un escriptor en català, però que se sentia molt català. No era un català de naixement, sinó de sentiments.

Altres petites millores^

Altres petites millores en l'entorn de l'equipament del camp de futbol per a l'accesibilitat i pas de vianants i vehicles.

- Escales d'accés a la zona d'aparcament per als vianants.

- Pilones per limitar la zona de vial.